Австралиецът Джок Полфрийман беше освободен от центъра за настаняване на мигранти в Бусманци. Осъденият за убийство беше освободен предсрочно от затвора, но остана под стража заради липсата на документи.

Вчера обаче нашата страна е била уведомена от Австралия, че Полфрийман е получил паспорта си, каза директорът на „Миграция” в МВР Николай Николов на извънреден брифинг.

Именно за излизането на Полфрийман от Бусманци се обяви и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Според него има риск България да бъде осъдена в Страсбург заради нарушеното право на придвижване на австралиеца. ВКС трябва да се произнесе по искането на прокуратурата за повторно разглеждане на предсрочното освобождаване на осъдения за убийство.

Австралиецът ще може да остане на избран от него адрес, но няма да може да напуска страната, защото австралийските му документи ще бъдат отнети. Ще трябва да се разписва в полицията веднъж седмично.

Стана ясно, че Полфрийман е бил в центъра с четири мобилни телефона, сред които – и един с камера, който собственоръчно счупил при обиска.