Дворецът в Кричим отвори врати за посетители. Засега безплатно, но се обмисля и входна такса. С парите ще бъде поддържано стопанството, в което двама български царе са ходили на лов.

През студените месеци от годината цар Борис Трети е използвал работния си кабинет в Кричим. Той е с двойна врата заради конфиденциалност, все още там е и запазеният в чудесно състояние след 77 години телефон с шайба, който е имал и секретарски функции. 

Проектът е на български архитект, мебелите са от Виена, а атмосферата е семейна. И в резултат разполагаме с официалната резиденция за Южна България на последния български владетел от Третото българско царство. Началото й е поставено от цар Фердинанд през 1902 г., но доизграждането и разширяването се поема в началото на 30-те от неговия син – цар Борис.

"Кричим е бил мястото, в което се е усамотявал и се е отдръпвал от обществения живот. Къщата носи духа на времето 36-39 година, когато е строена и общо взето много от хората, които я виждат казват, че това е една скромна къща, дори за тогавашните разбирания", каза Владимир Маринов, зам.-директор на териториалното предприятие Държавно ловно стопанство "Кричим".

В къщата има зала, в която са запазени отстреляни лично от цар Фердинанд и цар Борис благородни елени.

Редки дървета и растения, лопатари, мусони, сърни и фазани се срещат в парка и ловното стопанство към резиденцията. 55 стаи, 12 къпални, всички от които функционират и до днес.

В своя райски кът царят рядко имал официални срещи, но затова пък канел чуждестранни гости на лов. След 1948 г. домакини вече са дейците на БКП Вълко Червенков, Тодор Живков и Пенчо Кубадински. На масата в Кричим все още има място за 24 гости.   

Официалната трапезария на царското семейство в Кричим е запазена в автентичен вид, както и сервизите от фин костен порцелан.