Идва ли нов пик на COVID-19 у нас? За последното денонощие коронавирусът отбеляза почти двоен ръст. 290 българи са дали положителни проби при близо 4860 PCR-теста. Това прави почти 6 процента от изследваните.

Епидемията е под контрол, а предпазните средства и медикаменти за 6 месеца напред са налице, е докладвал здравният министър на премиера.

Борисов е разпоредил брифингите на Оперативния щаб да бъдат възобновени веднъж седмично и заради наближаващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

В същото време, заради празнота в нормативната уредба, масово родители са в неведение дали всички имат право на болнични заради карантината на децата им.

В болница "Света Анна" лекарите продължават да поемат голям поток от пациенти с COVID-19. В момента капацитетът на инфекциозното отделение е почти изчерпан - 17 са пациентите в стационара, а трима са в Реанимация. Подобна е картината и в останалите големи болници.

Общо за страната са хоспитализирани близо 750 души, 30 от които са в интензивни отделения. Излекуваните за последните 24 часа са 146 души - два пъти по-малко от новозаболелите, които са 290. 

Новите смъртни случаи са 6, сред които и 32-годишен мъж с хронично заболяване. 

На фона на ръста на новозаболелите, правителството обяви, че епидемията у нас е под контрол, но връща седмичните брифинги на Щаба. 

На първа линия от първия ден на епидемията. Срещаме д-р Боян Патов след 12-часово нощно дежурство в спешната помощ на „Света Анна”.

„В момента се намираме в изолатора за пациенти с коронавирус инфекция. Това са апаратите – това за кръвно, за сатурация и сърдечна дейност, за електрошок“, обясни д-р Боян Патов.

Това е новото нормално, казва той. Имало е и дежурства, в които приема по 20 пациенти със съмнения за вируса.

„Доказан пациент с коронавирус се изолира в тази зала и предстоят всички изследвания. Ако е в тежко състояние – реанимационни мероприятия“, допълни д-р Патов.

При втора вълна, той отново ще бъде там.

„Мотивацията да помагаме на хората, да спасяваме животи.  Това е, което ни държи тук“, категоричен е докторът.

Нова вълна ще има, прогнозира математикът на Оперативния щаб:

„Критичният месец ще е ноември, не октомври! Щом се е вдигнала вълната в Западна Европа и виждате каква е, тя ще дойде и при нас. Въпросът е кога ще дойде и как ще я посрещнем“, заяви проф. Николай Витанов.

Държавата на този етап е подготвена, увери здравният министър на среща с щаба. 

И отчете - на 26-о място сме в Европа по заболеваемост.

„Да не забравяме, че бяхме стигнали второ място, а сега сме 26-о! Това е белег, че ние добре управляваме ситуацията“, каза проф. Костадин Ангелов.

Щабът отчете успех и в болницата с най-голям брой пациенти с COVID-19 - Военномедицинската академия.

„Последните 5 месеца не сме допуснали по никакъв начин да възникне вътреболнично заразяване“, каза проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Затягане на мерките не се предвижда:

„Нито да се правят КПП-та, нито да се затварят градове, нито да се ограничават хората по какъвто и да било начин“, заяви премиерът Бойко Борисов.

И уверението на Щаба - осигурени са достатъчно предпазни средства и медикаменти за половин година.

И още от данните, представени на срещата в Министерския съвет – България е на пето място сме в Европейския съюз по смъртност на пациенти с коронавирусна инфекция.

Причината според здравния министър обаче се крие в това, че българският пациент търси лекарска помощ едва в последния момент.