Общинския съвет и общинската администрация във Варна влязоха в люта битка за поста временен кмет. Втори ден продължава спора кой всъщност е легитимния градоначалник на морската столица.

След като магистратите върнаха на поста сменения временен кмет Христо Бозов, днес Общинския съвет обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

„Съдът се е произнесъл по едно искане за спиране на решение, което доц. Бозов изначално не е имал право да обжалва,” обясни пред bTV юристът на Общинския съвет във Варна Дияна Стефанова.

Понеже тълкованието на ВАС още не е излязло, днес юристи и управляващи спореха кой кметски подпис е легитимен.

„Би трябвало да е подписа на арх. Николов. Противоположно е мнението на юристите на администрацията, където Иван Великов казва, че не е вярно, защото то е влязло веднага, трябва да подписва Бозов,” обясни изпълняващият длъжността председател на Общинския съвет във Варна Владимир Тонев.

Веднага след като доц. Бозов се върна в кметския кабинет, побърза да освободи от длъжност съперника си арх. Николов. Той пък изпревари събитията и излезе в болничен, за да не могат да му връчат заповедтта.

В сряда пък има сесия на Общинския съвет, на която съветниците се канят да отстранят върнатия вчера временен кмет. Той, обаче също изпревари събитията и излезе в отпуск до 23 май.

Временният председател на местния парламент увери, че консултациите ще приключат до понеделник и ще стане ясно какво решение ще разглежда Общинският съвет на заседанието си в сряда.

И докато двете страни спорят, в кметския стол се настани единствения останал заместник кмет Богдан Караденчев.