За няколко часа в петък никой във Варна не знаеше кой е временният кмет на града. Два месеца след оставката на Кирил Йорданов, морската столица се сдоби с двама временно изпълняващи длъжността - доц. Христо Бозов и арх. Димитър Николов.

Христо Бозов беше избран единодушно за временен кмет от Общинския съвет в края на март. Месец по-късно изненадващо го смениха с друг - архитект Димитър Николов. Бозов обжалва и късно вчера Административния съд отмени решението за назначаването на Николов. Цяла сутрин управляващи и юристи се питаха има ли Варна временен кмет, или не.

По-късно излязоха мотивите на съда и от тях става ясно, че Бозов е възстановен на поста. Общинския съвет призна поражението си, но има вероятност да обжалва.

Според общинските юристи доц. Бозов не е преставал да заема длъжността кмет, защото той обжалва решението на Общинския съвет, а незабавното назначение на арх. Николов е отменено от Административния съд. Тогава остава спорен въпроса бил ли е изобщо временен кмет арх. Николов и легитимни ли са документите, подписани от него.ю

Директорът на „Правно и нормативно обслужване” в Община Варна Иван Великов смята, че ще бъде необходим допълнителен анализ на ситуацията. „Възможно е г-н Бозов по своя преценка с една отделна нарочна заповед да потвърди тези действия на г-н Николов в изминалия период, като счита, че са правилни и законосъобразни,” обясни за bTV той.

До дни ще стане ясно дали доц. Бозов ще се кандидатира за кмет. Ако това стане, той ще излезе в отпуск за кампанията и ще трябва да посочи свой заместник.

В края на работния ден стана ясно, че възстановеният временен кмет Христо Бозов е освободил от длъжност до сега изпълняващият длъжността арх. Димитър Николов, и е уволнил дисциплинарно главния секретар на общината Михаил Куликов.

Причините- след направена проверка е установено, че подготовката за частичните избори е в начален етап и все още не са обявени обществените поръчки за избор на изпълнител на изборните книжа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!