Двама мъже от област Смолян, за които е било обявено от Националния оперативен щаб, че са с доказани случаи на COVID-19, се оказаха с отрицателни проби.

Това стана ясно на брифинг на Областния кризисен щаб в Смолян.

„Става въпрос за съобщените случаи в петък и събота – мъж, шофьор от град Смолян, и за мъж от община Неделино. Тези съобщения бяха получени в четвъртък вечерта по телефона. Знаете, че когато бъде съобщено по медиите от Националния щаб, тогава и ние ги съобщаваме. Случи се обаче така, че при пристигане на официалните протоколи от изследването двамата бяха дадени с отрицателни резултати. Техните PCR проби бяха повторени. Във втория протокол от техните изследвания те отново са отразени като отрицателни“, обясни д-р Мими Кубатева, директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян.

И двамата мъже са с пневмонии, но не следствие на коронавирус, лекуват се по общия ред. Тяхното състояние е добро, а карантината за контактните им лица също отпада.

Така общо регистрираните случаи на COVID–19 в област Смолян са 40. От тях активните са 7, като само двама са в инфекциозното отделение на областната болница, но предстои изписването на единия от тях, тъй като вече има две отрицателни проби.

Излекуваните за 30, а регистрираните смъртни случаи са 3 на брой.