Тежък авиоинцидент се е случил на запад от Ихтиман, където има летище за наемане на самолети. Пилот и пътничка са загинали след излитане и издигане на 800 метра височина. Самолетът им e изпаднал в свредел по показания на очевидци.

Снимка: bTV

В 11.32 ч. Спешна помощ получава сигнал, че самолет е паднал и се е запалил. Веднага са изпратени екипи от Ихтиман и Костенец. От МВР потвърждават, че има двама загинали. По информация на Министерството на транспорта самолетът е експериментален, а маршрутът му е бил от летателна площадка Черньово до Ихтиман за Драганово.

Снимка: btvnovinite.bg

Причината за катастрофата най-вероятно е човешка грешка по предварителна информация от Специализираното звено за разследване на авиационните произшествия към Министерството на транспорта. Не се знае дали самолетът има летателна способност. Машината е регистрирана в Италия, което ще забави разследването, но от Специализираното звено ще потърсят съдействието на италианските власти.

„Самолетът е „Мистрал”. Той е в италианският регистър, но всички малки самолети, които са регистрирани в Европейския съюз, могат да летят на неговата територия”, казва Христо Христов от Министерството на транспорта, който е категоричен, че ще проверят летателната изправност на машината.

Това е шести смъртен случай в малката авиация от началото на годината след инцидентите в Македония и Оризари. Там също ставаше въпрос за самоделен експериментален самолет.

Разследването на ГД ГВА звеното за разследване на авиационни произшествия продължава на мястото на инцидента.