Изгонените дипломати и служители на посолството на Москва и техните близки вече са на път към Русия.

Шест дни след като премиерът в оставка заяви, че 70 служители в руското посолство трябва да бъдат изгонени, това вече е факт.

Специално изпратените руски правителствени самолети излетяха малко след 17:30. С тях отпътуваха над 180 руски граждани - експулсираните дипломати и техните семейства. Дотук се стигна заради данни на службите ни, че застрашават националната ни сигурност. При отпътуването си пълномощният министър на Русия у нас заяви, че никой от тях не е работил срещу България.

Още преди обед в руското посолство паркираха няколко автобуса и микробуси. Първо беше транспортиран част от багажа на служителите на мисията и техните семейства. Руската федерация специално изпрати два самолета, които да приберат руските граждани.

Дипломатите и техните семейства бяха транспортирани от посолството до летището с три автобуса, няколко дипломатически микробуса и автомобили.

Страната ни напускат над 180 души, съобщи пълномощният министър на Руската федерация в София Филип Воскресенски. Той също е сред експулсираните. Той определи като незаконно и арогантно експулсирането.

В предаването „120 минути“ разследващият журналист Христо Грозев коментира, че с екстрадирането на руските дипломати, България от най-пасивната се е превърнала в най-агресивната европейска държава.

Двата самолета излетяха в късния следобед. За полетите е изискано специално разрешение, тъй като редовните полети между България и Русия за прекратени заради наложените санкции на Москва заради войната в Украйна.