В близките три дни ще има яснота дали ще могат да бъдат набавени допълнителни машини за предсрочния вот през юли. Това съобщи на пресконференция за организацията на изборите говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Преговори към този момент се водеха със „Сиела“, оказва се обаче, че друга фирма е изразила готовност да предостави машините.

„Имаме предложение от друга фирма – „Панов“ ЕООД, което в официален вид пристигна току-що в ЦИК. Комисията ще разгледа това предложение, ще види дали то може да отговори на изискванията на техническите спецификации, които са вече приети. Ако това е така, вероятно ще бъдем в контакт с тази фирма“, обяви Томов.

По думите му офертата е за доставка на машини до 5000 броя.

„Ако не успеем да закупим други устройства, това не означава, че ще доведе до някакъв провал на изборите“, добави той.

„ЦИК и „Сиела“ са в непрекъснат контакт. Това, което не се осъществи и около което възникна спор за финансовите условия, касае закупуването на нови устройства, но това, че там не се стигна до споразумение, не означава, че сме прекратили съвместната си работа с фирмата“, поясни още председателят на ЦИК.

Що се отнася до вота в чужбина, там няма да се стигне до хаос, увериха от ЦИК.

Очаквано най-много заявления към момента са подадени от Турция – 16 363. Следват Великобритания – с 8841 заявления, Германия – с 6486, и Испания – с 2561.

Крайният срок за подаване изтича на 15 юни. Подадените към момента електронни заявления са 45 231.

Томов посочи още, че предизборната кампания ще протече в рамките на добрите нрави и толерантност. Ще се следи и за спазване на противоепидемичните изисквания.