Областите управители на Благоевград и Пловдив представиха подготовката за изборите на 11 юли. Сред темите на днешното правителствено заседание е била и подготовката на предстоящите избори по региони, съобщи говорителят на кабинета Антон Кутев.

"В Благоевград на 27 юни предстоят частични избори за кмет на общината и това ще бъдат първите избори, които ще се проведат в условията на новия Изборен кодекс и с машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели", посочи областният управител Николай Шушков на брифинг в МС.

Мобилизирани сме за добра организация, нямаме право на грешка, каза той. По думите му тези избори ще дадат отражение и на парламентарните.

"В понеделник всички кандидати за кметове дадохме старта на една лоялна кампания", добави Шушков. Областният управител посочи, че има пълна координация със служебното правителство.

"Няма да допуснем държавната администрация да бъде използвана за политическа пропаганда и за натиск върху избирателите", заяви той.

"Пловдивска област е една от най-големите в България, имаме над 600 000 гласоподаватели и две РИК", припомни и областният управител на Пловдив – Ангел Стоев.

Той обясни, че са проведени срещи и с двете РИК в пълен състав и това се случва за първи път в Пловдивска област. Проведена е и среща с кметовете на всички общини в областта.

"Ще има срещи и със секретарите на общините, които извършват най-голям обем работа", каза Ангел Стоев. 

Срещи са направени и с ръководството на Областната дирекция на полицията заедно с всички 23-ма началниците на полицейските управления, на които са обсъдени охраната на изборните секции, транспортът на изборните материали и осигуряване на реда.

Държавните ведомства и фирми не могат да бъдат място за агитация, категоричен беше и управителят на област Пловдив.