Министерството на отбраната е осигурило пълната възможна прозрачност на целия процес за вторите F-16, започвайки още от служебния кабинет през август 2021 г. Това посочва министърът на отбраната в оставка Драгомир Заков. В социалните мрежи той публикува задочен отговор на Корнелия Нинова.

Драгомир Заков припомня, че още преди година тогавашният служебен кабинет е изпратил запитване за оферта до САЩ за купуване на вторите осем самолета, съгласно одобрения през 2019 г. проект за инвестиционен разход за цял проект от общо 16 самолета. 

Той изброява по дати хронологията на процеса на информиране на депутатите, обществото и министрите от кабинета. А на оперативното заседание на правителството в четвъртък точката е била обявена като доклад, а не за решение.

Припомняме ви, че в четвъртък министрите на БСП напуснаха заседанието на Министерския съвет. Причината, според Корнелия Нинова, беше, че тогава са разбрали за получената оферта за втората осмица F-16, както и за хода на разговорите.

По думите й обсъждането под каквато и да е форма нов инвестиционен разход, в какъвто и да е размер, за нови осем F-16 е абсолютно недопустимо.

Драгомир Заков обясни същия ден, че ВВС имат въпроси по 32 линии, което ще наложи допълнителни разговори.

Той поясни, че проектът за инвестиционен разход за придобиване вторите осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70 няма как да бъде разгледан и одобрен в рамките на настоящето правителство и припомни, че България трябва да отговори на офертата до 1 ноември.