ДПС официално внесе законови проектоизменения срещу „вторичното ограбване на КТБ”. Промените, внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, са в Закона за банковата несъстоятелност.

Идеята на проектопромените е да се анулират със задна дата всички цесии и прихващания, както и да се обезсилят прехвърлянията на акции на фиктивни предприятия, трети лица и офшорни компании. С този закон се отхвърлят обвиненията и към депутата Пеевски, обяви Йордан Цонев.

Според финансисти предложението е популистко.

Цонев и Хамид представиха законопроекта, защото крупният медиен собственик и неуспял шеф на ДАНС традиционно не идва в пленарна зала. Самият Пеевски пък изпрати свое официално изявление на редакционната ни поща, в което казва, че делата говорят много повече от думите и тъкмо затова той и колегите му са внесли този законопроект.


„Тъй като действията най-точно показват действителните намерения и са по-силни от всякакво празно говорене, с този законопроект за пореден път доказваме, че стоим твърдо зад пълното разкриване на истина за КТБ – както относно източването на банката, така и спрямо последвалото разграбване на активите, закупени пряко или опосредствено с пари на банката. За разлика от моите политически и медийни опоненти, именно с гласовете и на ДПС през м. март 2015г. беше приет законопроекта за изменение на Закона за банковата несъстоятелност, който дава възможност на синдиците на банката да изпълняват върху имущество с произход КТБ (независимо от това колко пъти е било прехвърляно между подставени фирми), като с Йордан Цонев бяхме също и вносители на законопроекта, позволил разсекретяване доклада на международната разследваща компания „Аликс Партнърс“, осветяващ порочния модел за отклоняване на средствата на вложителите, довел в крайна сметка до рухването на пирамидата КТБ”, заяви в писмото си Пеевски.

„Мотив за изготвяне на този законопроект е случилото се с КТБ и нейните активи. Ние сме направили много внимателен анализ и на база на това предлагам този законопроект. Ако той бъде приет, ще се яви ефективен правен инструмент в ръцете на синдиците – да възстановят разграбеното от КТБ. Има необосновани обвинения, фалшификации и манипулации относно това, че нашият колега Делян Пеевски участва в този процес. Както добре се видя от анализите, до момента на поставяне на банката под особен надзор, той не е участвал нито в управлението на банката, нито в управлението на банковия надзор, нито по някакъв начин юридически е „спомогнал” за това, което се случи в КТБ”, коментира Цонев.

Популизъм?

Според финансисти обаче извънредното законодателство и промяна на правилата със задна дата са грешни.

"Имам 1 милион депозит и 2 милиона кредит - фалира банката и аз имам право да си прихвана това, което имам да давам срещу това, което имам да взимам. Това е едностранно право - унищожи ли го някой съсипва целия корпус на правото.", категоричен беше Емил Хърсев.

Какво мислят останалите?

Останалите парламентарни групи все още не са взели решение дали ще подкрепят предложенията, защото не са се запознали с текста на проектозакона.

"Ще го подложим на обсъждане и ще вземем политическо решение", каза Цветан Цветанов от ГЕРБ, според когото е несериозно сега да се очаква позиция от партията.

Обединените патриоти и "Воля" официално отказаха коментар.

Какво още свършиха депутатите?

А депутатите в пленарната зала премахнаха свидетелството за съдимост – вече администрацията ще се грижи да добива тази информация по служебен път. Така днес бяха променени 68 закона, които изискват такова свидетелство.

Депутатите приеха нов Закон за храните – с него се забранява всякаква реклама на храни, съдържащи ГМО.