Гражданите ще имат достъп до церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова на 22 януари в центъра на София, съобщиха от Националната служба за охрана (НСО).

Ще се извършват проверки за предмети и вещества, забранява се използването на дронове, а движението в района ще бъде променено. 

Церемонията е с начало 11 ч. на площад "Свети Александър Невски".

За гражданите ще бъде осигурен достъп до събитието след 9:45 ч. през три пункта за проверка: при улиците "Шипка" и "Париж"; при ул. "Георги С. Раковски" и ул. "Оборище"; при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети и вещества. Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия и други.

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани до мероприятието. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

От 8 ч. до 13 ч. часа се въвежда забрана за използването на безпилотни летателни средства (дронове) в зоната на мероприятието, за да се ограничат рисковете за присъстващите от нежелани инциденти.

Заради церемонията се въвеждат и промени в движението в центъра на София на 21 и 22 януари. 

От 22 ч. на 21 януари до приключване на събитието на 22 януари 2022 г. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл. "Св. Ал. Невски" и пл. "Николай Гяуров".

От 7 ч. до 12.30 ч. на 22 януари  се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки:

- по ул. "Оборище" между ул. "Г.С. Раковски" и бул. "Васил Левски";
- по ул. "15-ти ноември" между бул. "Цар Освободител" и пл. "Св. Ал. Невски";
- по ул. "11-и август" между ул. "Врабча" и ул. "Оборище";
- по ул. "Дунав" между ул. "Оборище" и ул. "Врабча";
- по ул. "Париж" между ул. "Московска" и ул. "Врабча".

От 9 ч. до приключване на мероприятието на 22 януари се забранява влизането на превозни средства:

- по ул. "Леге" между ул. "Съборна" и бул. "Цар Освободител";
- по бул. "Цар Освободител" между бул. "Кн. Александър Дондуков" и ул. "Г.С. Раковски"

bTV ще проследи на живо церемонията по инагурацията на Румен Радев. Съботното издание на предаването „Тази събота и неделя“ по изключение ще бъде от 7:50 ч. до 10 ч., след което започва специалното студио на „Президентът - вторият мандат“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!