Следващата седмица започват разговорите в Брюксел за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта "енергетика".

Това съобщи премиерът Гълъб Донев по време на представянето на стратегия за българската енергетика за следващите 30 години.

Вчера Европейската комисия обаче предупреди, че промени в Плана могат да се правят само по изключение.

Въглищните централи да бъдат изведени плавно от експлоатация между 2030 и 2038 година, предвижда стратегията. Според ресорното министерство икономическият ефект от работата им ще е по-голям от потенциалните загуби на средства по плана. Преговорите за удължаването на работата на централите обаче тепърва предстоят.

„Не бавим обоснованото предложение да внесем и да започнем преговорите с ЕК за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това е процедура, която за първи път ще се изпълни в ЕС. Нито една друга държава не е заявили предоговаряне на части или на целия План за възстановяване и устойчивост“, заяви служебният министър-председател.

„Вече беше произнесено по тази тема от ЕК колко трудно ще бъде, трябва много внимателно служебното правителство да обмисли по какъв начин, с какви аргументи ще подходи към предоговарянето, така че да има някакъв успех“, заяви президентът Румен Радев.

Държавният глава разсея съмненията, че след споразумението между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" ще доставяме руски газ.

„Искам да успокоя тези хора, които са много разтревожени, които от мисълта за Путин не могат да видят България, че тези обцесия взема изродени размери, че става въпрос за договор за капацитет“, добави Радев.

Иначе в стратегията е заложено и изграждането на четири нови ядрени блока на площадките "Белене" и "Козлодуй".

„Като два от тях ще се явят заместващи на съществуващите 5 и 6 блок, които трябва да бъдат изведени от експлоатация към 2050 година“, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Нови слънчеви и вятърни мощности, както водноелектрически централи също са заложени в енергийната стратегия на страната.