Номинацията на Деница Сачева за социален министър беше представена на депутатите от вицепремиера Томислав Дончев.

В същото време премиерът Бойко Борисов тестваше нов автомобил.

До избора на нов министър на труда и социалната политика се стигна, след като Борисов поиска и прие оставката на Бисер Петков. Доводът беше, че има забавяне в темповете на работа на социалното министерство. По-късно обяви, че Деница Сачева ще се справи по-добре и затова ще предложи нея за поста.

От БСП заявиха, че смяната на министър е знак за управленска безизходица и е криза в управленския екип. Опозицията се възмути, че встъпването в длъжност на Сачева е обявено от ПР-ите на министерството още преди избора ѝ.

От „Атака” също се обявиха против кандидатурата на Сачева. Те поискаха отмяна на Закона за социалните услуги и осъждане на Истанбулската конвенция.

В крайна сметка Деница Сачева беше избрана за министър на труда и социалната политика. „За" гласуваха 114 народни представители, „против” – 106, „въздържал се” – трима.

Новият социален министър беше избрана с гласовете на ГЕРБ и Патриотите. Каза, че не подкрепя джендър идеологията, а е „за” семейство от мъж и жена. Скандалите в зала Сачева коментира така: „Беше организирана мини кампания, която стана ясно и в пленарна зала, че имаше явно добра организация с подривни действия”.

Тя добави, че с премиера имат добър диалог.

От началото на кабинета „Борисов 3” Сачева е зам.-министър на образованието. В предишното правителство на ГЕРБ тя беше зам.-министър на труда и социалната политика.