След поредния инцидент в дом за възрастни хора – „Свети Георги“ във Варна , при който загинаха четирима души, стана ясно, че при проверки са установени множество нарушение в подобни центрове.

От началото годината Агенцията за качество на социалните услуги е открила 6 случая на домове за възрастни, работещи без лиценз. Сред тях е и „Свети Георги“ във Варна.

От Окръжната прокуратурата във Варна заявиха вчера, че не е знаела за липсата на лиценз на дома. Проверка на bTV обаче показва, че сигнали до институциите са подадени още през януари, когато част от оцелелите от пожар в друг дом във варненско, този в Рояк, трябваше да бъдат преместени в Девня.

Домове „Свети Георги“ в Девня, Пловдив и Варна са на един и същия собственик и всички са без лиценз.

След запитване на bTV от Агенцията за качество на социалните услуги обясниха, че е сигнализирала нужните институциите за нередности в домовете с цел предприемане на действия.

„За съжаление това е пореден инцидент при този доставчик. Законът е дал възможност да не се издават лицензи на такива домове и ние не сме го направили. Тази фирма извършва дейност в откровено нарушение с действащото законодателство, използвайки една дупка, която законодателят е дал. На конкретната фирма са наложени редица актове – 4 само за миналата година в размер от 3000 до 7000 лв.“, каза Иван Кръстев, зам.-министър на труда и социалната политика.

По думите му последният сигнал е от март. А от дома, заявиха за bTV, че обжалват решението за отнетия лиценз.

Домът продължава да работи вече пети месец без лиценз и с около 200 потребители, разпределени във Варна, Девня и Пловдив.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!