Д-р Иван Димитров, обвинен за убийството на мъж, влязъл да краде в дома му, се изправи пред съда в Пловдив.

Задържането на лекаря предизвика протести в града, хиляди излязоха в негова подкрепа миналата година. Тогава той беше пуснат от съда с мярка „подписка”.

Снимка: btvnovinite.bg

Почти година след инцидента д-р Димитров влезе в съдебната зала, подкрепян от колеги и приятели.

Той е обвинен в това, че на 2 март 2018 г. е убил с незаконен пистолет Георги Джевизов, по прякор Жоро Плъха. Той е убит с един куршум в сърцето в двора на къщата на д-р Иван Димитров.

Джевизов влязъл да краде, докторът опитал да  осуети кражбата, но бил ранен в крака с нож. След това изпразнил пълнителя на незаконния си пистолет.

Днес лекарят остана безмълвен. Родителите на убития Джевизов поискаха общо 300 000 лева от  Иван Димитров  за неимуществени вреди.

„Искам най-голямото наказани, той ми взима душата, сина ми взима, три деца ми остави”, каза Златка Джевизова, майка на  убития.  

На заседанието днес не се яви съпругата на убития Георги Джевизов и това стана повод съдът да отложи гледането на делото.

Според прокуратурата в нощта на убийството Жоро Плъха употребил наркотици, дадени от жена му. „Преди да тръгне да краде, защото това е неговата професия, грубо казано, тя му купува наркотици от махалата. Той се надрусва, взима си двата ножа и отвертката и тръгва да краде”, заяви Георги Пенев, прокурор по делото.

Пред Съдебната палата и в залата приятели и  колеги подкрепиха Иван Димитров.

„В живота на всеки човек има тежки моменти и ние сме тук да покажем своята морална подкрепа към него”, каза директорът на МБАЛ – Пловдив Аргир Аргиров.

Според прокуратурата докторът се е опитал да укрие престъплението, скрил оръжието и молил приятели да трият записи от видеокамери наблизо.

Следващото заседание трябва да се проведе през месец май, тогава трябва да бъде доведена и съпругата на Георги Джевизов.