Специализиранатa прокуратура разпространи от доказателствата си по аферата „Божков“. Обвинението пусна аудиозаписи, свързани с разследването срещу хазартния бизнесмен Васил Божков.

В стенограмите не са посочени имената на мъжете, чиито гласове се чуват.

Снимка: btvnovinite.bg

Може да се предполага, че те приличат на тези на Божков и основните свидетели на обвинението срещу него Цветомир Найденов и брат му Боян Найденов. В разговорите се споменава и името „Стефан“, но от прокуратурата не уточниха дали става дума за Стефан Найденов – бащата на двамата братя.

Още преди месеци в публичното пространство Цветомир Найденов обяви, че има подобни записи.

В разпространените файлове се говори за прехвърляне на проценти от хазартен бизнес, неуредени финансови отношения и влияние върху Комисията за хазарта. 

Снимка: btvnovinite.bg

Глас, приличащ на този на Божков казва: Сега няма да подпиша. „Ще взема по 51% от всички зали“, а друг мъжки глас отговаря: „Защо във всички зали ще взимаш 51%? Ще взимаш в тия, в които си участваш и онлайна“.

Снимка: btvnovinite.bg

След реплика: „Как ще ми компенсирате всички щети, които понесохте вие. Аз съм ги откупил, дефакто –мога да правя, каквото поискам“.

Тема на записаните разговори вероятно са влошените отношения между бившите съдружници Божков и братя Цветомир и Боян Найденови. Чува се глас, приличащ на този на Божков, който води диалог с другите двама мъже.

Снимка: btvnovinite.bg

Вероятно братята Найденови. Те обвиняват опонента си, назован като Васко, че ги „мачка“ и се налага да ходят в полицията заради него. От другата страна Васко твърди, че не иска никой да мачка и ги обвинява в предателство.

Следва следният разговор:

М.Г.3: Това, което беше най-големият проблем – приятелството, че
отидохте при Киро.
М.Г.4: И затова ни заплаши с убийство?
М.Г.3: Не съм ви заплашил с убийство.
М.Г.4: Е, не бяхме ли…
М.Г.2: Заплаши не е точната дума.
М.Г.4: Динов, не знам си кой си, не знам си кво си.
М.Г.2: Е, тука Динов, Манол Велев и Тони Наумов. Така ще свършиме и
ние.
М.Г.3: Които предават – умират, аз не съм ги убил. Такава ви е съдбата, бе,
приятелю.

Снимка: btvnovinite.bg

Динов, Манол Велев и Тони Наумов са хора, свързвани с хазарта, срещу които са извършени покушения. Репликата „Аз не съм ги убил“, обаче, в стенограмата на прокуратурата е записана като ‚Аз не съм бил така“.

Снимка: btvnovinite.bg

В последния разговор участва мъж назован като Стефан. Така се казва бащата на братя Найденови.

Според бившия министър на вътрешните работи Емануил Йорданов такива записи не могат да се разгласяват, защото се оказва влияние върху обществото и съда. „Мисля, че на прокурорите трябва да им бъде забранено да гледат филми със Стивън Сегал. Знаете как се развива там сюжета, Стивън Сегал е уникален полицай, знае кой е лошият, не му трябват доказателства, отива, тегли му един бой и нещата са приключили – за съд място няма“, коментира още той.

Юристът допълва, че нарушение на закона е и когато някоя от страните в спора сама си прави запис.  

Защитата на Божков отказа коментар, а от обвинението само заявиха, че записите са достатъчни и ще продължат да информират хората по дела с голям обществен интерес.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!