Специализираната прокуратура разпита министри и заместник-министри заради служебните паспорти на обвиняемите Васил Божков и Георги Попов.

Външният министър Екатерина Захариева е дала информация в спрецпрокуратурата преди да замине в Северна Македония.

Час и половина отне на заместник-външния министър Георг Георгиев разпита в специализираната прокуратура, за да обясни, че Васил Божков и Георги Попов са имали такива паспорти от 9 години заради тяхно членство в национална спортна организация.

На работното си място Георгиев обясни за bTV, че един такъв зелен паспорт не дава никакви привилегии. С него може да се пътува без виза до държава, с която имаме такова споразумение. И нищо повече.

Стана ясно още, че служебните паспорти не съвпадат с дипломатическите и не дават на притежателите си никакви привилегии. Такива документи, например, имат всички шофьори, служители на МВнР.

„Той не спестява граничния контрол, не спестява паспортната проверка, не ви осигурява някаква бърза линия, по която да минете“, уточни още той.

Причината – за да могат по-бързо да доставят служебната поща. Любопитно е, че ако вашият съпруг например е шофьор в посолство, а вие сте чистачка – имате право на зелен паспорт.

Зелен паспорт има целият технически персонал. Извън министерството – такива документи имат спортисти, национални сдружения, федерации и други. В момента общият им брой е 1964. 

В министерството пазят и справката, че Божков и Попов не са напуснали България с тези паспорти. „По-важното е да се търсят фактите и обстоятелствата, защото и много лъжливи такива се появиха в публичното пространство“, посочи Георгиев.

Инициативата за издаването на тези паспорти не е на Министерството на външните работи. И за това има документи, обясниха от ведомството. 

Министерство на външните работи започна проверка на притежателите на служебни паспорти за последните 10 години. Божков и Попов все още се намират в Обединените арабски емирства. Нови обвинения след днешните разпитите няма.