Рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата е била външният министър Екатерина Захариева. По предварителни данни тя е била извикана във връзка служебните паспорти на избягалите в Обединените арабски емирства Васил Божков и Георги Попов.

Според БГНЕС привикан е бил и министърът на спорта Красен Кралев, но от ведомството отрекоха. "Категорично заявяваме, че министър Красен Кралев не е призоваван под никаква форма да дава показания по тази или друга тема. Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов", подчертаха от ММС.

В последствие стана ясно, че предстои Кралев да бъде разпитан, но няма потвърждение, че той е влязъл в сградата на спецпрокуратурата.

Към хазартния бос прокуратурата задочно повдигна 11 обвинения, а към собственика на ФК "Левски" има обвинение за участи в в организирана престъпна група.

И за двамата има изпратени искания за тяхната екстрадиция.

Снимка: БГНЕС

По същата тема днес е бил разпитан и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев. На влизане той заяви, че не е наясно с причината, поради която е извикан. Час и половина по-късно той даде изявление пред медиите.

"Всеки технически служител има такъв паспорт, той просто обозначава, че те са в някакво служебно качество зад граница и изпълняват служебни задължения. Може да са участници в спортен турнир, състезание или друга външно-политическа линия. Това не означава, че те представляват официално държавата", каза Георгиев.

По-късно днес от Министерството на външните работи заявиха, че ще се извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години. Ще се установи техният брой, основанията за тяхното издаване.