Членовете на Централната избирателна комисия се срещнаха със служебния премиер Димитър Главчев и министрите от кабинета за предстоящия вот „2 в 1“ през юни.

Организацията на изборите е започнала още от момента, в който стана ясно, че вотът ще е „2 в 1“, казаха от Централната избирателна комисия. Оттам увериха, че важните решения по подготовката се взимат навреме, така че всичко да е напълно ясно, както за избирателите, така и за партиите и кандидатите за европарламента. Срокът за регистрация на участниците в изборите тече от вчера, но до момента се е регистрирала само една партия.

31 районни избирателни комисии ще отговарят както за националния, така и за европейския вот, съобщиха от ЦИК.

За евровота ще гласуват гражданите, които 3 месеца преди изборния ден имат регистриран постоянен или настоящ адрес в България или в друга страна членка.

Снимка: iStock

„Българските граждани ще могат да гласуват и в двата вида избори в страната, както и във всички държави членки на Европейския съюз и в секциите, които са разкрити в държави извън Европейския съюз в дипломатическите и консулски представителства. В останалите места ще гласуват само в изборите за Народно събрание“, каза Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

Допълнителна машина от печатницата на БНБ ще печата бюлетини на хартия, която отговаря на изискванията на производителя. На последните парламентарни избори, проблемите с машинното гласуване бяха заради вида използвана хартия.

Двата вида бюлетини - за парламент и за европарламент, трябва да са с различни цветове.

„Все още е рано да вземем решение какъв ще бъде този цвят, тъй като ще определим изискванията към бюлетините до 30-я ден преди изборите, т.е. до края на месеца“, обясни Матева.

Снимка: iStock

Членовете на ЦИК се срещнаха с премиера и министрите от щаба за организация на вота, който се ръководи от транспортния министър Георги Гвоздейков.

А премиерът днес се срещна със службите за сигурност и обяви, че ще се действа безкомпромисно по отношение на сигналите за купуване на гласове.

Как Антоанета Цонева от ПП-ДБ коментира изборния процес в предаването "Лице в лице" - чуйте във видеото: