Ако изборите са „2 в 1“, партиите ще са с еднакви номера на бюлетините за единия и за другия вот, в случай че са регистрирани за участие и в двата, гласи Изборният кодекс. При тази хипотеза обаче има въпросителни за гласуването с машини.

На 3 април изтече крайният срок за участие в обществената поръчка на ЦИК, свързана с осигуряването на машинното гласуване. Тя беше обявена за провеждането на евроизборите.

Ако обаче имаме избори "2 в 1", ще трябва да се обяви нова поръчка, за да отговаря софтуерът на машините на нуждите на двата типа избори.

Така в момента е под въпрос дали с устройствата ще гласуваме само за един от двата вида избори, или ще можем и за двата.

А ако можем и за двата, то как ще се процедира с хората, които имат право да гласуват само за единия.

При избори "2 в 1" ще има два избирателни списъка. Причината - за евроизборите има изискване за уседналост, като условие за упражняване на правото на глас.

Такова условие за изборите за местен парламент няма. Съответно ще има хора, които ще имат право да участват в единия вот, но не и в другия.

"Членовете на СИК трябва да бъдат особено внимателни, за да не се допусне гласуване на човек без избирателни права в изборите за Европейски парламент", обясни Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

Компанията, която обслужва устройствата, казва, че до 15 април ЦИК трябва да обяви новата обществена поръчка, за да се справят за изборите.

"Може би ще трябва да направим софтуера така, че да има само единия вид избори или само другия, или и двата едновременно. А може да се окаже, че има избиратели, които могат да участват в единия вид избори, но не и в другия и това вече е почти невъзможно в тези срокове да стане", каза Веселин Тодоров, изпълнителен директор на „Сиела“.

Ако стане възможно да гласуваме на машина за двата избора, възниква въпросът как ще се следи дали сме дали гласа си само за този избор, за който имаме право.

"Вариантите са или това да се контролира от СИК, или ние да настроим софтуера така, че да има два различни комплекта смарт карти, с които се отключва  машината. В зависимост от това какви права има избирателят - да получи единия или другия вид смарт карта“, обясни Тодоров.

Под въпрос е и дали ще остане изискването гърбът на бюлетините за отделните видове избори да е с различен цвят на полиграфическата защита.

Ако това важи за разпечатките от машините, ще означава нужда от допълнителни устройства, казват от компанията.

От ЦИК обясниха, че ще излязат с решение по казусите, след като президентът Румен Радев издаде указа за насрочване на изборите.