Националната статистика отчете почти 10% скок на доходите за година. Спрямо второто тримесечие на 2016 г., доходът от заплатите се увеличава с 13 на сто, от пенсии обаче намалява с почти 2 на сто.

С увеличението на доходите върви съответно и увеличение на разходите, като сметките показват, че харченето изпреварва дохода.

За храна даваме 8,6 на сто повече. Разходите за транспорт и съобщения са с над 11 на сто повече, с толкова скачат и тези за здраве.

В Кюстендил срещаме Динчо Желязков, който казва, че е учител във фаза на пенсиониране и като такъв намира обяснение на статистиката:

„Това е макро статистика, в която действа старият принцип на зелето и свинското – вие ядете всеки ден свинско, аз ям всеки ден зеле, но статистически всеки ден с вас си хапваме свинско със зеле”.

Доходите в семейството на Динчо са се увеличили с 10 лева за последния месец – от пенсията на съпругата му.

В Благоевград в дома си ни посреща Ангел Гюров, който работи по поддръжката в университета. С увеличението от 25 лева на заплата се погрижил не за храна, а за духовна наслада.

„Този месец купих книга на майка ми, дори я прочетох аз, това купих, това мога, 25 лева струва книгата”, каза Ангел Гюров.

В Кюстендил пък учителят пред пенсия се надява на ново увеличение на доходите – този път от тотото.