В интервю пред БНР доц. Георги Бърдаров обясни, че основният фактор за демографската картина в България е смъртността, а не раждаемостта. Следващият основен проблем е миграцията. Тези свои заключения той прави след последното официално преброяване, чийто резултати бяха обявени преди дни. Според изследването за 40 години загубата на население се изчислява на над 2 400 000 души. "Средно България намалява годишно с 55-60 000 души. Очаквах от порядъка на 600 000-650 000, а то е 844 000, тоест още по-голямо, отколкото се очакваше." – споделя Бърдаров.

Това обаче не го прави прави песимист. Писателят и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" е на мнение, че ситуацията не е необратима и безнадеждна, както се опитва да се внуши всеки път, когато излизат подобни данни. Според него за демографската криза се говори с остарели клишета, затова няма и позитивни резултати.

Бърдаров посочва и адекватен пример с Ирландия, която през 50-те години на 20 век е била в демографския колапс – за един век населението там е намаляло с 6 милиона души. Радикална реформа в образованието и развитие на индустрията обаче са довели до рестарт на демографските показатели.

„Това, което убягва в публичното пространство, когато говорим за демография, най-обезпокоителното са структурите на населението, особено възрастовата структура, която е социална бомба“- заяви Георги Бърдаров.

По думите му активното младо население при нас е критично малко, а минимумът, под който не бива да падаме, е 4,5 милиона души.

"Трябва да има целенасочена политика, която да тръгва от държавно и местно ниво. Никой няма да отиде с малко дете или младо семейство, да живее на село при условие, че няма нормална болнична помощ на 50-100 км. Тоест образованието е най-важното, но е само първата стъпка." – допълва доцентът.          

Не на последно място в сложното решение на този проблем са българите в чужбина, които навсякъде носят България в сърцето си.

"Обичат България, създават български дружества на доброволни начала, има една много искрена и чиста любов към родината. Биха се върнали, ако видят в България променени условия от тези, които са ги подтикнали да емигрират. Такива условия те в момента не виждат и затова не се връщат" –заключва в анализа си Георги Бърдаров.