„Според мен основните количества (от ваксините срещу коронавируса) ще дойдат през март-април, второто тримесечие на 2021 г.“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БГНЕС.

Според него случващото се в момента и даването на заявка, че ваксините ще пристигнат едва ли не до края на годината е част от „голямо състезание на търговска страна и е политически натоварена кой да е първи, кой ще извади най-големи количества“.

Доц. Кунчев отбеляза, че в момента нито една от ваксините, за които се говори, не е получила одобрението на Европейската агенция по лекарства и той няма мнение за тях.

Някои от ваксините изискват специфични условия на съхранение.

„В момента здравното министерство прави разчети за необходимите средства, които трябва да отдели за закупуване на хладилници, поддържащи от -78 до -80 градуса температура. Те ще бъдат използвани за съхранението на две от новите ваксини срещу COVID-19, които предстои да бъдат доставени у нас“, обясни Кунчев.

Цената на един неголям хладилник, поддържащ такива градуси, започва от 25 000 – 30 000 лева и нагоре и по негови изчисления ведомството ще трябва да задели милиони за закупуването на техниката, а какъв брой ще трябва да бъдат взети зависи от големината на кашон с 1000 ваксини.

„Мен ме плаши това, че ще работим с такъв тип ваксина, тъй като тя изисква много добра логистика. Ние разполагаме само с два дни от извеждането от тази хладилна среда до прилагането на хора, което значи, че за този кратък срок тя трябва от РЗИ да стигне до общопрактикуващите лекари. Те да си направят списъка, хората да са на лице и в рамките на няколко часа да бъдат обхванати и отчетени, което не никак лесна задача“, допълва още доц. Кунчев.

Личните лекари ще получават ваксината и ще трябва в рамките на установения срок да я прилагат на пациентите си.

„За ваксините, които не изискват специфични условия, Министерството на здравеопазването разполага с централен склад, който отговаря на всички изисквания“, обясни Кунчев.