Еврокомисията даде зелена светлина на договора с германския производител "Кюрвак" за 405 милиона дози ваксини срещу коронавирус. Това обаче е само един от кандидатите, с които преговоря Комисията.

Съобщението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за договор с „Кюрвак“ незабавно привлече световното внимание.

Най-напред заради огромното договорено количество – 405 милиона дози.

Втора причина - Урсула фон дер Лайен заговори за „Кюрвак“ още през пролетта, когато силен интерес към германския производител демонстрира и американският президент Доналд Тръмп.

Третата причина – през юли Европейската инвестиционна банка разреши заем от 75 милиона евро на „Кюрвак“.

Паралелно Брюксел преговаря с други производители. Сред тях – с американския „Модерна“ за 160 милиона дози ваксини.

„Комисията преговаря за общо количество ваксини. Представляваме 450 милиона европейски граждани и искаме да получим изгодни цени. Не забравяйте, че не Комисията купува тези ваксини, а страните-членки. Работата на Комисията е да договори възможно най-добрите условия за покупка, ако те решат да го направят“, обясни Ерик Мамер, говорител на ЕК.

Логични остават въпросите дали е възможно някой от кандидат-производителите на ваксини да не успее и какво става с вложените от Европа пари. Да, има такъв риск, отговоря Комисията. Възможна е загуба на инвестиции, защото и досега няма гаранции кои ваксини ще се окажат ефикасни и кои - не.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!