Доброволци посещават пациентите в Националната болница за лечение на хематологични заболявания, за да им вдъхват кураж. Инициативата идва от Франция, а от няколко месеца е и в българската болница.

Мария Пейчева или госпожа Мария, както я наричат в болницата, е сред доброволците.  Тя е на 82 години и е доктор по психология.

Минава през дългите коридори на лечебното заведение с любов и с надежда, че ще помогне на болните. Сменя палтото с бяла престилка и тръгва към стаята на онкоболна жена, която очаква прегръдката й. Очаква и разговор, след който, вдишването и издишването стават по-леки.

Снимка: btvnovinite.bg

„Здравей, приятелче.  Много се радвам, че отново те виждам. Хубавото ми момиче.” – с тези думи госпожа Мария се обръща към пациентката, която влиза за лечение в болницата периодично. В стаята я „топлят " ръцете на госпожа Мария и рисунките от внуците й.

Снимка: btvnovinite.bg

Децата ме зареждат, внуците. Подкрепа са ми във всяко отношение съпругът, мама, всички", споделя болната.

Във Франция хората като госпожа Мария се наричат розови дами, заради цвета на престилките, които носят. В болницата у нас  дейността се развива от звеното за немедицинска и психологична помощ, разкрито в края на лятото тази година.

Снимка: btvnovinite.bg

„В такъв момент онова, от което хората най-много имат нужда, са други хора , които да не се страхуват да останат с  тях , да се говори затова, което преживяват, мислят. Нещо, което е много трудно да се говори с близките, много често и с нас самите”, казва клиничният психолог в болницата д-р Велислава Донкина.  

А госпожа Мария допълва: Те чувстват потребност нечия ръка да хванат и да говорят открито за онова, което в момента ги притеснява, за онова, което ги чака”.

Пациентката на госпожа Мария посреща Новата година извън болницата – у дома със семейството си.  

„Забрави за болницата, за момента, за онова , което си преживяла тук и с пълни шепи пий от щастието, от извора на семейството, на семейния дом, на огнището”, я съветва Мария. И казва да не се страхуваме от нищо. И когато сме болни, и когато сме здрави.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вратата към непознатото понякога се отваря само да я бутнеш, не е необходимо да търсиш ключ. Важното е само да притежаваш смелостта, смелостта да опитваш", твърди тя.

Инициативата продължава и през новата година. Така всеки пациент, който поиска  ще може да хване за ръка госпожа Мария.