На Международния ден на семейството даваме символичен старт на кампанията „Да изчистим България заедно“ с две акции по почистване и облагородяване – в района около езерото Панчарево в близост до София и Дановия хълм в Пловдив.

Езерото Панчарево е едно от любимите места на столичани, но за да се радваме на природата трябва да я пазим и да се грижим за чистотата.

Добрият пример дават днес лица на bTV, заедно с именити родни спортисти и доброволци от всички възрасти.

Талисманът на инициативата Зеленко също е на място.

В Панчарево има изградени четири пункта за посрещане на доброволците. В участъка от стената на езерото до трибуните ще се чистят предимно фасове.

Само за миналата година в една от кутиите за рециклиране са събрани над 40 хиляди фаса.

В Международния ден на семейството се включи и едно от най-обичаните телевизионни семейства – това на Петя Дикова и Илиян Любомиров, които се включиха в почистването на Панчарево заедно с двете си деца.

„Това е повод ние да оставим титлите, професиите, токчетата и егото вкъщи и да направим нещо хубаво за средата, в която живеем“, смята Петя Дикова.

Илиян казва, че възпитанието тръгва от дома и именно там започва добрият пример.

В почистването се включи и олимпийският шампион по гребане Светла Оцетова. За нея целта е много важна – чиста вода. „Това е едно от важните условия за нашия спорт“, казва тя.

Снимка: Емил Кацаров

Десетки доброволци почистват едно от емблематичните места на Пловдив – Дановия хълм. В акцията по облагородяването на тепето участват и служители на общинското предприятие „Паркове и градини“. 

Доброволците са разделени на пет групи, всяка от която има точно определена задача – почистване на алеите от отпадъци, премахване на клони и наноси от каменните водоскоци, които не са използвани повече от 50 години, събиране на фасове и други.

Снимка: Емил Кацаров

 

В акцията се включиха и пещерняци, които с въжета се спускат по опасните стръмни и скалисти места на хълма, за да ги почистят.