Броят на туристите в Банско расте, а курортът се задушава и е достигнал своя максимален капацитет. Трябва да се предприемат необходимите стъпки, за да се развива градът като световна ски дестинация. Това заяви икономическият министър Делян Добрев на кръгла маса на тема „Ски зона Банско – предизвикателства и развитие”, която се провежда в курорта.

„От гледна точка на туризма всяка година се отчита ръст на посетителите, но ако туристическите условя останат такива, то те ще намалеят със сигурност. Това от своя страна ще доведе до спад в средствата за препитание на гражданите в Банско”, обясни Добрев.

По този начин той даде да се разбере, че би подкрепил плановете за изграждане на още писти и втори кабинков лифт над тях – основни искания на жителите на града, които през последните месеци активно протестират с пътни блокади. Демонстранти има обаче и в подкрепа на другата теза – да се запази Пирин и природата му от икономическите интереси и багерите.

Оптимистични очаквания вследствие на срещата по проблемната тема изрази кметът на Банско Георги Икономов. „В момента общината и кабинковият лифт се задъхват и не успяват да поемат всички желаещи туристи. Съществуващият лифт не смогва и така туристите прекарват ваканцията си в чакане. Смятам, че ако ски зоната в Банско не се разшири, то курорта ще тръгне назад. Съществуващите съоръжения и писти, отдавна не отговарят на търсенето”, заяви градоначалникът.

На срещата темата коментира и Цеко Минев, председател на Българската федерация по ски, според когото този спорт не вреди на екологията и всяка държава, която има природни дадености трябва максимално да развива възможностите си в планините.

„Трябва да се намери максималният баланс за развитието на ски туризма. Това, което се случва с „истерията” на зелените организации е много чудно. Моето мнение е, че това е насочено повече към политиката, а не към природосъобразния живот. Смятам, че трябва да се използват максимално природните дадености”, каза още Минев.

След разговорите стана ясно, че на 19 февруари съвет към еко министерството ще трябва да се произнесе дали одобрява или не предлаганите от община Банско промени в устройствения план на парк Пирин. Това е първа стъпка към изграждането на втори лифт, но в рамките на съществуващата ски зона, поясни за bTV министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

„Предложението, ако бъде одобрено, ще даде право на общината да разработи проект за развитие в рамките на ски зоната на конкретни съоръжения – втори лифт или допълнителни писти. Едва тогава този проект ще бъде подложен на екологични оценки, понякога това продължава от 6 до 8 месеца. Но към момента сме далеч от този етап”, каза Караджова и добави, че след като планът бъде изготвен, той ще бъде подложен на експертиза и от международни екологични организации.