До седмица ще стане ясно дали в болницата в Раднево има извършени длъжностни престъпления. Това съобщи за bTV окръжният прокурор на Стара Загора и допълни, че работят денонощно.

Над 100 души – лекари и персонал, са без заплати в болницата в Раднево. На фона на задължения от над 1 милион лева стана ясно, че част от служителите са получавали заплати от десетки хиляди. Затова от полицията, ДАНС и прокуратурата, започнаха проверка.

Продължава извънредната сесия на Общинския съвет в Раднево, на която се решава съдбата на болницата.

Общински съветници, юристи и медиците търсят заедно изход от най-тежката ситуация в 50-годишната й история. Лечебното заведение се оказа пред фалит заради изненадващ финансов дълг, а основният въпрос е кога служителите ще получат заплатите си.

Ключови отделения са буквално ликвидирани – хирургия, ортопедия и детското отделение. Без заплати и осигуровки от миналата година са 130 лекари, сестри и санитари.

Проверката ще покаже дали служители са получавали заплати в пъти над законните. Счетоводителка, служителка в човешки ресурси и мъжът й – шофьор в болницата, са напуснали преди дни. Те демонстрирали висок стандарт, а управителката оставила всичко в техни ръце.

За 4 години общината е дала 2 милиона и 800 хиляди лева на болницата.

„Въпреки това в резултат на пълно безхаберие, на престъпната дейност на шепа хора се стигна дотам сега да сме застанали пред цяла България да обясняваме как едно болнично заведение може да бъде спасено", заяви д-р Теньо Тенев, кмет на община Раднево.

От ръководството на болницата отказаха коментар. По случая е образувано досъдебно производство.