Мерките дават резултат и засега затваряне на държавата не се налага, обяви здравното министерство. До дни ще е ясно дали зелен сертификат ще се издава и за хората с антитела.

Според медиците от Експертния съвет по вирусология подобен сертификат трябва да е само времен – т.е. да се прави ново изследване през няколко месеца. В общия случай - антителата се запазват високи средно за около 6-8 месеца.

Ако това стане факт - този документ засега ще се признава у нас, но не и за пътуване в чужбина.

Макар че ЕК е изразила готовност да препоръча издаването и на такъв документ, но само ако учените дадат категорична препоръка за това. На този етап обач еняма достатъчо научни данни.

В края на октомври миналата година Росица Бранкова и семейството ѝсе разболяват от COVID-19. При децата ѝзаразата протича леко. Тя и съпругът ѝ развиват всички симптоми.

Росица вярва, че е редно зелен сертификат да се дава и на хроата, при които преболедуването е доказано с антитела.

„Когато наистина нямаш антитела, е нормално да има ограничения. Ето, аз нямам основание да искам зелен сертификат, а на практика съм изкарала болестта“, каза още тя.

Проф. Нели Корсун, която е част от Експертния съвет по вирусология обяснява, че защита срещу вируса ни дават само един вид антитела - неутрализиращите. В най-голяма степен те се изграждат след ваксина.

„Наличието на антитела по принцип не означава, че човек е защитен от реинфекция или от първично заболяване“, заяви тя.  

Сертификатът за антитела ще е от полза за преболедувалите, които са останали извън статистиката.

„Ние предлагаме през три месеца, ако при повторното изследване няма значителен спад, ще продължи действието на сертификата“, добави проф. Нели Корсун.

Изследване на антитела преди ваксинация не е необходимо.

„Възможност за отлагане във времето е наличието на остро инфекциозно заболяване, декомпенсиране на заболяването“, заяви Тома Томов.

Отлагането трябва да се прави по препоръка на лекар, който трябва да се обоснове.
От здравното министерство припомнят, че хората с хронични заболявания са в най-сериозен риск от тежко протичане на COVID-19, и ако ваксинацията им се отложи - трябва да спазват стриктно всички мерки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!