Изследват първи съмнителни случаи за наличие на „Омикрон“ в България. Присъствието на новия вариант на COVID-19 у нас не е доказано и окончателните данни все още се изчакват.

В края на седмицата трябва да стане ясно дали първоначалните съмнения за „Омикрон“ ще се потвърдят. До този момент данните за този по-заразен вариант са ограничени. Знае се, че е по-заразен, но информацията дали протича различно е оскъдна.

Съмненията, че „Омикрон“ може да е у нас са заради предварителни данни от изследвания на пациенти от различни части на България. Все още няма информация дали те са пътували в чужбина.

„Съмнението ни се базира на насочващо изследване, при който един от трите гена липсва“, заяви доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Корените на този вариант датират още от 2020 година. Не е ясно защо се е разпространил чак сега.

„Възможно е да се е зародил в дълга циркулация на пациенти с увредена имунна система. Другата хипотеза е, че е възможно от хора да е преминал към животни и после пак към хора. Също така е възможно да е циркулирал подмолно в региони, в които няма достатъчно наблюдение и не се секвенират вариантите“, добави Алексиев.

Данните за „Омикрон“ все още са ограничени.

„Няма съмнение, че той ще е по-заразен, защото е нов. Няма съмнение, че той ще избягва имунната система, отколкото „Делта“ варианта. Данните, които има към момента, особено от Южна африка, са, че протича по-леко заболяването“, обясни имунологът и алерголог Богдан Петрунов.

Петрунов съветва решението за ваксина да не се отлага.

„Колкото повече имунизирани имаме, толкова по-малко той ще мутира. Ваксината ни предпазва не само от преболедуване, а и спира мутацията“, добави той.

81-годишната Стефка Дикова е последвала препоръките и от вчера е с трета доза.

„Смятам ,че вероятността да ме хване е по-малка с третата доза, отколкото ако въобще не съм ваксинирана“, смята тя.

А дали да бъдат въведени допълнителни мерки, ако бъде установен новият вариант, ще се обсъжда едва след като станат ясни окончателните резултати.

„В момента властите извършват проучване откъде е минало и къде са били последните контакти с оглед профилактика“, заяви зам.- министърът на здравеопазването Тома Томов.

Според данните на СЗО случаи на „Омикрон“ вече има в 57 държави.