Бустерна доза от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер/Бионтех" може да осигури защита от варианта „Омикрон“, въпреки че първоначалните две инжекции изглеждат значително по-слабо ефективни, предадоха световните информационни агенции.

От компаниите обявиха, че лабораторни тестове са показали, че бустерната доза увеличава 25 пъти нивото на неутрализиращите антитела срещу „Омикрон“.

Лабораторните данни бяха представени в съобщение до медиите от "Пфайзер", но предстои да бъдат разгледани от експерти. "Пфайзер" и "Бионтех" вече работят за създаването на препарат срещу новия вариант на COVID-19. Те могат да започнат да я доставят през март 2022 г., предадоха Ройтерс и Франс прес.

Учени спекулират, че високият брой на антителата, образувани след трета доза от ваксините срещу новия вариант, може да е достатъчен, за да противодейства на всяко намаляване на ефективността им.

Нивото на антитела показва колко добре една ваксина може да предотврати инфекция с новия коронавирус. Те обаче са само един слой от защитните сили на имунната система.

От компанията "Пфайзер" твърдят, че две дози от нейния препарат все още могат да осигурят защита срещу тежък COVID-19.

"Въпреки че две дози от ваксината могат все още да предпазят от тежко протичане на инфекцията, причинена от „Омикрон“, от предварителните данни става ясно, че защитата става максимална след трета инжекция от нашия препарат", заяви изпълнителният директор на "Пфайзер" Албърт Бурла в разпространеното съобщение.