Към момента не сме сигурни дали вече "Омикрон" не е навлязъл в страната. Имаме някои съмнения, които се базират на предварителни изследвания, получени от PCR тест.

Това заяви пред bTV доц. Ивайло Алексиев, вирусолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му съмнителните проби са заредени в специалния секвенатор, който се използва за подобни изследвания късно снощи, така че най-рано в петък ще стане ясно дали "Омикрон" присъства сред тях.

Тестовете са на хора от различни части от България, като за момента няма данни дали те са пътували в чужбина.

"Към момента е ясно, че този вирус се предава по-лесно, по-бързо се удвоява броят на хората, които са инфектирани, в сравнение с предишния "Делта" вариант", обясни доц. Алексиев.

Той каза още, че все още не е сигурно дали заболяването ще протича по-тежко при хората, заразени с "Омикрон", както и дали той ще може да избягва имунитета от ваксини или преболедуване.

Очаква се, че новият вариант ще навлезе успоредно с доминиращия в момента у нас "Делта" и впоследствие ще се разбере дали някой от тях ще стане доминиращ, или двата ще циркурлират едновременно, но това най-вероятно ще отнеме месеци.

Корените на "Омикрон" датират още от 2020 г. Не е ясно защо се е разпространил чак сега, но хипотезите за произхода му са няколко.

"Възможно е да се е зародил в дълга циркулация на пациенти с увредена имнна система. Другата хипотеза е, че е възможно от хора да е преминал към животни и после пак към хора. Също така е възможно да е циркулирал подмолно в реигони, в които няма достатъчно наблюдение и не се секвенират вариантите", каза още доцентът.