В края на днешния ден спират да действат застраховките към компания „Олимпик”. Така около 200 хиляди автомобила остават без „Гражданска отговорност” сключена с кипърската фирма.  

След едноседмично мълчание от Комисията за финансов надзор обявиха, че засегнатите ще трябва да потърсят парите си от компанията, след като съдът в Кипър започне ликвидация. От КФН признаха за проблем с контрола на застрахователите, които работят като клонове у нас. 

"У нас действа и Обезпечителен фонд, той е към Гаранционния фонд – за да бъдат обезщетени клиенти на застрахователи, които са изпаднали в несъстоятелност. Този фонд покрива отговорността на застрахователите, които имат лиценз в България”, каза Ралица Агайн, заместник-председател на КФН.

Междувременно от Гаранционния фонд съобщиха, че вече над 66 000 автомобила са с втора полица към друга компания. Голяма част от шофьорите обаче отказват да си направят нова Гражданска отговорност. Те подготвят протест пред Народното събрание тази вечер в полунощ, когато официално ще останат без задължителната застраховка.

Вече три групи във Фейсбук, в които се обсъжда организацията на протеста са изтрити, сигнализират потърпевшите.

В първите дни след 17 август КАТ няма да санкционира собствениците на невалидни полици, обявиха от МВР. Все още не е ясно колко ще продължи гратисният период, но шофьорите трябва да са наясно, че ако предизвикат катастрофа при невалидна „Гражданска отговорност”, сами ще трябва да платят щетите, предупреждават от полицията.