Днес е Сирни заговезни. Празникът е наричан още Прошка и Поклади. Свързан е с началото на Великия пост, който предшества Великден - за последно се ядат сирене, млечни продукти и яйца.

По традиция на Сирни заговезни близки и познати си опрощават всички грехове.

За трапезата се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

В някои региони се палят огньове привечер и се прескачат за здраве.

Православната църква отбелязва Неделя Сиропустна. На този ден вечерта във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Вечерня с взаимно опрощаване.

Десетки миряни още от сутринта започнаха да се събират в Троянския манастир, за да запалят свещ за здраве. Днес вярващите могат да измолят прошка и от душите на починалите си близки.

„Основният принцип на християнството е любовта, за да достигнем до тази любов, трябва да бъдем милосърдни и да прощаваме на ближните си”, каза пред камерата на bTV игуменът на светата обител Сионий.

Той коментира, че има „единомислие” сред хората, но то остава само по време на празници.

Днес в манастира ще бъде отворена за посетители работилницата, където се изработват икони и други християнски символи.

„Всеки един човек може да направи икона, всеки един човек е икона на Бога, защото е образ и подобие на Бога”, подчерта Сионий.