В Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще се проведат обществени обсъждания. Те са на проекти за намаление на цените за пренос през газоразпределителните мрежи и за намаление на цените на електроенергията, произведена по комбиниран способ.

Очаква се до края на седмицата комисията да реши и с колко ще поевтинеят парното и топлата вода от първи април. Смята се, че поевтиняването ще е с между 1 и 3 процента. Това показват предварителни разчети на експертите в държавния енергиен регулатор.

Първоначално регулаторът предвиждаше синьото гориво да поевтинее с близо пет процента, но Булгаргаз протестира и поиска намалението да е наполовина.

Междувременно, нито едно от енергоразпределителните дружества не е платило до момента на НЕК. Това съобщиха от електрическата компания.

От страна на ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про няма изразено нито писмено, нито устно желание за издължаване на задълженията, на обща стойност 347 милиона лева. До края на деня вчера бе срокът, в който ЧЕЗ трябваше да плати дължимите 67 милиона на НЕК.

Срокът на останалите две дружества изтича днес. НЕК вече сезира прокуратурата за дълговете на трите компании. Доставчиците на ток обаче не са променили позицията си. Твърдят, че има да получават пари от НЕК за компенсиране на разходите им по присъединяване на възобновяеми енергийни източници и намират действията си за изцяло съобразени със законите на България.