"Подводни камъни ще има, защото България няма култура на широки коалиции. Преговорите започнаха бързо и с оптимизъм, но и бързо ще влязат в трудности“.

Такова мнение изрази пред БНР бившият финансов министър Симеон Дянков. Той е оптимист, че до края на годината ще имаме ново правителство.

Според него новото правителство ще има достатъчно време, за да направи смислени политики, защото всички се страхуват от нови избори.

Дянков посочи, че на хората е необходимо ново управление и нови политики, а това е възможност за партиите да преосмислят лидерите си и накъде вървят.

Симеон Дянков коментира, че е добра политика „гоненето на леви цели с десни мерки“, както заяви Кирил Петков.

Във връзка с подадените оставки от лидери на партии през последните дни той е на мнение, че на този етап не е необходима и тази на Бойко Борисов.

"По-скоро бих казал, че някои от хората, които около него дълго време управляваха като министри в тежки министерства - инфраструктура, екология, здравеопазване, социална политика - там се вижда, че България изостава и следователно трябват нови хора и ново мислене. Ако има някаква поука от тези избори, това е, че българите искат подновяване и промяна", на мнение е бившият финансов министър.

Дянков подчерта, че от горчивия си опит е разбрал, че "политиците трябва да са много смирени и да водят държавата от гледна точка на успехи в някои основни политики".

Той е на мнение, че се закъснява с Бюджет 2022, но това не е фатално, защото в следваща година се влиза, като всеки месец се харчи по 1/12 от последния актуализиран бюджет.

"Трудностите ще дойдат от по-голямата инфлация и затова трябва да се помисли повече, тъй като последните 12-13 години България не е имала такава инфлация. Трябва да се обърне внимание върху политиката по доходите и върху зелената икономика. Задача на бъдещото правителство е и да кажат как може да вдигнат икономическия растеж от 3,5% на 5,5%", смята Дянков.