Посещението на руския патриарх Кирил у нас породи дискусии – заради  думите му, че е огорчен заради приравняването на Русия към други народи, участвали в Освобождението ни. Излезе ли висшият архиерей от рамките на протокола?

Московската патриаршия разпространи изявлението на патриарх Кирил пред президента Румен Радев.

Снимка: Президентство

„Ние сме за историческата истина, г-н президент. Тази историческа истина сме я извоювали с кръвта си. И няма никакви исторически или прагматични причини тази историческа истина днес да се премълчава или да се интерпретира лъжливо”, заявява руският патриарх пред президента Радев.

Прессъобщението на сайта на президентството не споменава за критиките на госта, а видеото от срещата беше публикувано от руската църква.

В публикувания клип обаче не е отразен отговорът на Радев.

В него, според информация на президентството, разпрост6ранена по-късно, той заявява, че „така, както Църквата се бори за душата на всеки човек, така и ние сме признателни към паметта на всеки воин, сражавал се в руската армия под знамената на император Александър II и загинал за българската свобода, независимо от неговата народност“.

Президентът Радев казал още, че е бил впечатлен от тезата за „силата на мълчанието“ в писанията на патриарх Кирил. Тогава той спрял с упреците и казал: „Добре, нека прелистим тази страница“.

Светият Синод на Българската православна църква не направи официален коментар на изказването на патриарх Кирил.

Според богослова Георги Тодоров обаче поведението на висшият ни клир е правилно, тъй като патриархът изразява лично мнение.

„Ние в България трябва веднъж завинаги да се откажем от нашето лакейско отношение към историята”, казва Тодоров

 Десислава Панайотова, главният редактор на сайта на Светия Синод, споделя мнението, че патриарх Кирил не е прекрачил границата на добрия тон.

 „Изказването му е по-скоро искрено споделяне на впечатления, отколкото политическо изказване, което да дразни българската общественост”, смята тя.