„Последните данни за радиационния фон у нас показват, че няма промяна в сравнение с тези миналата седмица. Всеки български гражданин може сам да се увери в това, което казвам. Тъй като сайта на Министерство на околната среда и водите, на който е информацията от автоматизираната българска система, която измерва в реално време естественият радиационен фон, е достъпен от всеки компютър“, заяви директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита доц. Жана Джунова.

„Данните на този сайт се актуализират всеки ден. Има и линка, от който може да се достъпи картата на Европейската система за радиационен мониторинг и да се видят данните за  включително България, се вижда всички други европейски страни. Има данни и за Украйна, и за Русия“, каза Джунова.

„Ние всеки ден, като си публикуваме бюлетина с резултатите на сайта, изрично пишем, че към момента няма нужда от мерки за радиационна защита“, посочи директорът на НЦРРЗ.

Според нея е полезно да се проведе информационна кампания и то не само по време на такива случаи като обстрела над Запорожка АЕЦ.

Доц. Джунова е категорична, че таблетките с калиев йодит не са единствената мярка срещу радиацията и не е панацея. Най-ефективни са, ако се приемат 24 часа преди радиоактивно замърсяване и до 8 часа, след като замърсяването е факт.

Пиенето на калиев йодит в момента е противопоказно, казва доц. Джунова.

„Първата мярка, която трябва да се предприеме, ако има радиационно замърсяване на територията на България. Това е укриването на населението. В това отношение средствата за масова информация са огромен помощник. Просто ще съобщят на всички граждани да се приберат максимално бързо, да затворят прозорците и да консумират само бутилирана вода или от водопровода. Общо взето мерки в този аспект и да не излизат навън“, каза директорът на НЦРРЗ.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!