Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ Васил Василев изпрати писмо до редакцията на bTV по повод твърденията на актрисата Албена Колева, изразени на 30 ноември в предаването "Тази сутрин".

Тя заяви, че се води целенасочена война с режисьора Александър Морфов и стремежите са той да напусне. Актрисата направи и множество обвинения към ръководството на театъра и посочи, че Велислава Кръстева има екип, който си е назначила, а директорът сякаш се стреми да подклажда скандала.

Васил Василев я обвинява в писмото си в изричане на лъжи и манипулиране на общественото мнение. Според него тя е ползвала информация за трудовоправните отношения на Александър Морфов с Народния театър от руския сайт „Журнал Театър“.

В публикация от 26 септември 2021 г. се твърди, че Александър Морфов е главен режисьор на театъра от 2006 г. до днес. Васил Василев изпрати и факсимиле на трудовия договор, от което се вижда, че той е сключен на 21 юни 2022 г.

Той отбелязва, че „подетата кампания“ от Албена Колева не е в защита на Александър Морфов, защото към него не са предприети никакви административни мерки.

Според директора на Народния театър междуличностния конфликт между Велислава Кръстева и Александър Морфов е придобил политически оттенък и заради интервю за bTV с министъра на културата Велислав Минеков.

Василев посочва, че за времето, в което той е директор, няма нито едно политическо назначение и никой не е наеман на работа там по препоръка на Велислава Кръстева.

„При приемане на поканата за назначението му г-н Александър Морфов не е поставял никакви условия и изисквания за партийна или политическа съвместимост между него и останалите колеги“, посочва директорът на театъра.

Той допълва, че с опита, който има, и с резултатите, които е постигал, вярва, че ще даде своя позитивен принос и за развитието на Народния театър.

Ето и цялата позиция на Васил Василев: