Най-важното при началото на учебната година е да се спазват противоепидемичните мерки. Това смятат Асен Александров - председател на Сдружението на директорите в средното образование и директор на столичното 51-во СУ "Елисавета Багряна" и директорът на ЦДГ "Брезичка" Иванка Харбалиева.

„В детските градини ситуацията е много динамична и ми се струва, че не е удачно решение 6-годишните да носят маски“, смята Харбалиева.

Александров допълни, че се чувстват много по-подготвени за ситуацията от миналата година.

„Няма да убеждаваме родителите, че детето им трябва да се изследва, измислили сме алгоритъм – пускаме анкета и тези родители, които желаят, на децата им ще бъдат направени тестове, а на другите не“, добави той.

Александров обясни, че около 35% от учителите в 51-во СУ "Елисавета Багряна" са ваксинирани, а около 30% изкараха COVID-19 и не са се имунизирали.

„Най-важно е да се спазват мерките, вече имаме опита, за съжаление трябва да започнем учебната година под стрес, защото досега се смяташе, че децата не са толкова опасни, забелязваме напрежение сред учителите, че децата биха допринесли за заболяване“, допълни Харбалиева.