Дипломатическото напрежение между София и Анкара нарасна два дни преди балотажа за президент. Посланикът на България в Турция Ангел Чолаков е бил поканен късно снощи във Външото министерство на южната ни съседка, където му е била връчена нота, съобщи официално турската държавна телевизия TRT.

На срещата турското външно министерство е отхвърлило твърденията, че официалните власти се месят във вътрешните работи на България и насочват избирателите в страната.

В четвъртък вътрешният министър Бойко Рашков заподозря Турция в намеса на изборите у нас, а МВнР привика турския посланик.

Според информация от служители на Външно министерство, след твърденията, че Турция се е месила във вота "2 в 1", вътрешните работи на България и привикването на турския посланик Айлин Секизкьок в МВнР, зам.-външният министър Фарук Каймакчъ е поканил около 22:30 ч. българския посланик.

Твърденията на българските власти са били отхвърлени, съобщават турските издания.

На българския посланик в Анкара Чолаков е било посочено, че Анкара отхвърля обвиненията, че официални турски власти насочват избирателите и се месят във вътрешните работи на страната, с оглед на това, че по време на провеждането на българските избори в Турция е оказана всякаква подкрепа и помощ.

На посланик Чолаков е било изтъкнато, че привикването на турския посланик в МВнР и поставянето на безпочвените твърдения на дневен ред, е неприемливо.

Допълва се, че реакцията от страна на България, която е член на Европейския съвет и ЕС, срещу упражняването на основните права от страна на българските граждани в Турция, е странна.

На посланика ни е било посочено, че Турция очаква да не се злоупотребява с гласуването на нейна територия от българската вътрешна политика. Турското външно министерство е изразило и реакция относно протестите пред турското посолство в София. Те са били определени като "неподходящи".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!