Турското външно министерство привика посланика на България в Анкара Ангел Чолаков заради твърдения, че Турция се намесва във вътрешните работи на страната, съобщават „Дейли Сабах” и турската държавна телевизия.

В четвъртък българското външно министерство също привика първия дипломат на Турция у нас. МВнР изиска южната ни съседка категорично да се въздържа от пропагандни действия.

„Поведението на Турция по време на изборите в България може да се тълкува като намеса във вътрешните ни работи“, заяви вчера вътрешният министър Бойко Рашков. По думите му в турските медии е имало масирана кампания в полза на кандидата за президент на ДПС Мустафа Карадайъ.

Зам.-външният минитър Фарук Каймакчъ е поканил около 22:30 ч. българския посланик. Пред него турските власти са отхвърлили твърденията, че българските избиратели са били манипулирани от властите в южната ни съседка по време на изборите „2 в 1“ на 14 ноември. 

Изтъкнато е, че по време на провеждането на българските избори в Турция е оказана всякаква подкрепа и помощ.

Министерството намира за неуместно, че посланикът на Турция в София е бил извикан спешно от българското външно министерство, определят твърденията на властите в София като „неоснователни“.

Пред българския посланик в Анкара е било обявено, че Турция очаква гласуването на нейна територия да не бъде използвано за политически цели.

Според турските медии е връчена нота на българския дипломат, съдържаща разяснения по тези въпроси. 

В дипломатическата нота е изразена и реакцията на Турция по отношение на протестите пред посолството ѝ в София.