Преди България да изпрати оръжие в Украйна, да се преценят рисковете за армията ни. Това призова служебният министър на отбраната Димитър Стоянов днес. 

Зенитно-ракетни комплекси и тактически ракети – това е поискал Киев от нас. Те са критично важни за националната ни сигурност, категоричен е министър Стоянов.

„От такова въоръжение няма как да се лишим. Ние нямаме излишно имущество, което да предоставим на Украйна“, заяви Димитър Стоянов, служебен министър на отбраната.

Според „Демократична България“ можем да окажем военна помощ.

„Част от българското въоръжение, което е най-старото, да бъде изпратено в Украйна, в замяна на което ние ще получим западни аналози“, каза Ивайло Мирчев.

Министърът опровергава и дава за пример Словакия - които са получили „Пейтриът“, но временно.

„Словакия изпрати своите С-300 на Украйна, но в момента нямат – скоро няма и да разполагат, „Пейтриът“ е изключително скъп и освен големите страни някой трудно може да си го позволи“, отбеляза Димитър Стоянов.

А критиките на военния министър на Латвия, че отказът ни да изпратим оръжие на Украйна е ''близо до предателство", коментира така: „България е лоялен член на НАТО. Във Вашингтонския договор няма записано разделение – силни, слаби, лоялни, нелоялни“.

Има риск офертата за вторите осем машини F-16 да поскъпне, ако парламентът не вземе решение до края на годината и не бъдат платени първите 30 милиона по сделката. 

Съвсем скоро ще бъдат възобновени полетите със самолети Су-25. Това съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Щурмовата авиацията беше приземена, докато тече разследване след инцидента с разбилия се самолет в края на септември. За щастие пилотът успя да катапултира и да се спаси.