България и българското служебно правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на допълнителна военна и военно-техническа помощ (б.р. на Украйна). Това заяви военният министър Димитър Стоянов, който участва на срещата на министрите на отбраната и външните работи в ЕС.

„Днес на заседанието беше обсъден проект за съвместно предоставяне на 155-милитрови снаряди, България не е част от обща обществена поръчка и няма как да бъде част, защото ние не използваме такъв калибър боеприпас“, добави той.

По думите на Стоянов българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-милитрови снаряди.

"Българската армия предоставя това, което може да бъде предоставено. Ние сме под норматива за запасите, така че няма как допълнително да бъде предоставена военна помощ", поясни министърът.

Припомняме, че по-рано днес европейските министри на отбраната одобриха плана за съвместно закупуване на боеприпаси за Украйна. България също подкрепи споразумението.

То предвижда осигуряване на 1 милион 155-милиметрови артилерийски снаряда за Киев в рамките на следващата година. За целта са предвидени 1 милиард евро.

И още 1 милиард за покриване на разходите на държавите, които вече дават на Украйна муниции от собствените си запаси.

За съвместната покупка на боеприпаси днес 16 страни членки плюс Норвегия подписаха проектно споразумение.