Анкетата комисия „Грипен“ се явява комисия „АнтиРадев“. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV главният секретар на президента Румен Радев – полк. Димитър Стоянов.

„Целият този процес беше манипулиран от г-н Цветан Цветанов. Непрекъснато се внушаваше, че има корупция по високите етажи, непрекъснато се подаваха информации, че е оказан натиск от президентската институция върху служебното правителство, върху комисията, която оценява офертите. Стигна се дотам даже да се говори, че под въздействието на президентската институция единият проект е бил ускорен – този за изтребителя (за модернизация на Военновъздушните сили, бел. ред.), другият – за военноморските сили – забавен“, каза Стоянов.

„Председателят на комисията (Емил Христов. бел. ред.) си позволи да коментира, че тя ще бъде добре дошла за президента, тъй като ще изчисти името му. Аз задавам въпроса: „Какво трябва да бъде изчистено от името на президента – корупция няма, така че не виждам смисъл да се подхожда по този начин“, каза още гостът.

Според него определено има битка между лобисти и авиатори, но и между лаици и професионалисти. „Видяхме лаишки изказвания в много средства за масова информация, включи се и експрезидентът Росен Плевнелиев. Не знам дали ви направи впечатление, че всички тези, които излизаха по медиите, коментираха защо „Ф–16“ е декласиран, а в същото време никой не попита защо „Юрофайтър“ е на второ място“, каза Стоянов.

По думите му „с тази комисия се създаде впечатление, че парламентарната група на ГЕРБ си осигури трибунал в Народното събрание, с който да бъде атакуван президентът“.

Снимка: Ладислав Цветков

Стоянов добави, че държавният глава не е бързал проектът да бъде реализиран, а „в искането за предоставяне на оферти има конкретни дати. Това искане и тези дати са разписани от г-н [Николай] Ненчев и г-н [Божидар] Лукарски – министри в правителството „Борисов 2“. Там има конкретно заковани дати – 13 март – за получаване на оферти, от 14 до 31 март – работа на комисията, след това – оценка и вземане на решение“.

Гостът смята, че би било лош сигнал, ако служебното правителство не се беше признесло и дори е трябвало да го направи по-рано.

На въпрос дали е имало манипулация на критериите, за да бъде избран един или друг самолет, Стоянов отрече.

Важно е да се разбере, че няма избран самолет, добави гостът. Това класиране в момента е класирането на военната експертиза, решението остава на правителството, нищо не му пречи да вземе коренно различно решение.

Време е лобистите да спрат да ходят по телевизиите, а да се даде трибуна на специалистите, смята Стоянов.

Вижте целия разговор във видеото: