Министър-председателят Димитър Главчев предлага персоналният състав на служебния кабинет да бъде променен, като Кирил Вътев бъде освободен от поста министър на земеделието и храните и длъжността да заеме Георги Тахов.

В предложението си до президента Румен Радев служебният премиер посочва като мотиви за смяната несправяне със служебните задължения.

"В резултат на което продължава напрежението и недоволството в аграрния сектор, без да се стигне до необходимите законодателни и управленски решения с нужната финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания, което създава сериозни затруднения в сектора", посочват от Министерския съвет.  

Вчера, 15 април, той предложи Стефан Димитров да бъде освободен от поста външен министър. В предложението до президента Румен Радев Главчев предложи поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочи необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета, от една страна, както и със съюзниците и партньорите, от друга.

bTV научи, че координацията между главата на правителството и министъра на външните работи по време на конфликта и ескалацията на напрежението между Иран и Израел била трудна. Имало е затруднение и по отношение на координацията на българската позиция във връзка с атаката на Иран.

До този час Румен Радев не е дал знак приема или не предложенията на служебния премиер. За bTV от админситрацията на държавния глава завиха, че предложенията за смени са постъпли и предстои „да бъдат разгледани“.
Радев има два хода - или да ги утвърди като с укази освободи двамта министри, или да откаже.

Ако откаже – „служебното правителство ще продължи да изпълнява задълженията си“ -това е единствения офицален коментар от член на служебната власт. Направи го министърът на правосъдието Мария Павлова.