COVID епидемията изправи пред изпитание и социалните мрежи. Те вече създават нови правила какво да се случва с дигиталната ни самоличност и може ли тя да се наследява. 

В съвременния свят наследяването отдавна включва не само материалните вещи и активи, но – и дигиталните ни права.

„Затова „Фейсбук е измислил функцията Legacy contact, чрез която човек може да избере наследници на профила му, които да го управляват. Това е нещо, което вече трябва да мислим също – не само на кой оставяме къщата и колата, но и какво ще се случи с нашите онлайн животи“, каза инфлуенсърът Ния Коцева.

И още – инфлуенсърите отчитат, че профилите в социалните мрежи могат да бъдат сериозен актив. 

„Небезизвестно е, че множество профили се използват за генериране на големи печалби чрез реклама, например. Което поставя въпроса и за тяхната материална стойност, извън сантименталната“, заяви Марио Арабистанов.

Адвокатите обаче казват, че все още се мисли как точно въпросът да бъде уреден правно.

„Няма ясна уредба на така наречените дигитални активи, защото по същество нашият профил съдържа нашите дигитални активи. Те могат да са музика, подредба, плейлист“, заяви адв. Явор Стойчев. 

Юристите са категорични, че въпросът за наследяването на дигиталните ни права ще е все по-актуален през следващите години. Очаква се той да бъде регламентиран първо на ниво Европейски съюз.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!