Алгоритъмът, който е изработен в Кеймбридж показва, че на база на около 70 лайка могат много добре да ви профилират, на база на 150 лайка да ви познават по-добре от член на вашето семейство. Тези “знания” на социалната мрежа могат да бъдат ползвани за политически цели. Това обясни в предаването “Важното, казано на глас” по bTV Radio университетският преподавател и експерт по дигитален маркетинг Георги Малчев.

“В момента социалните мрежи са едно много опасно нещо заради алгоритмите, които ги управляват. Те са алгоритми и в тази връзка - са нехуманни и принципите (на вероятности) заложени в тях могат да ни насочват в дадена посока.”, допълни той. “С развитието на информационните технологии, с развитието на глобални компании като Facebook, Tik Tok и Google се стига до една фаза, в която се появи нужда от защита на национални интереси, както и на интересите на потребителите.” Така Малчев коментира новината, която беше по-късно опровергана, че Facebook и Instagram може да изчезнат за европейските потребители.

“Както знаете имаше бойкот в САЩ на Facebook, защото те не предприеха достатъчно мерки да спрат политическия хейт, не спират неща, от които социалната мрежа печели, но това е за сметка на определени морални ценности. Факт е, че месеци наред имаше фалшиви новини за едно момиченце на границата с Германия и от Facebook не предприеха никакви действия. Тъжното е, че всичко в момента е алгоритми. Самите “Кеймбридж Аналитика” ни показаха колко сме уязвими от тези неща и колко манипулируеми.”, обясни още експертът.

Как кризата с Covid 19 промени социалните мрежи и стана ли по-скъпо да рекламираме онлайн, чуйте цялото интервю в звуковия файл.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!